«

»

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ЗАЈЕДНИЦЕ ОТПОРНЕ И СПРЕМНЕ НА ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ” АРХУС ЦЕНТРА НОВИ САД

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ЗАЈЕДНИЦЕ ОТПОРНЕ И СПРЕМНЕ НА ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ" АРХУС ЦЕНТРА НОВИ САД ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ЗАЈЕДНИЦЕ ОТПОРНЕ И СПРЕМНЕ НА ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ" АРХУС ЦЕНТРА НОВИ САД ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ЗАЈЕДНИЦЕ ОТПОРНЕ И СПРЕМНЕ НА ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ" АРХУС ЦЕНТРА НОВИ САД

Борба с природним непогодама тек нас чека, само јака локална заједница може је изнети

Климатске промене и спремност локалне заједнице за одбрану и смањење ризика од природних катастрофа једно су од најважнијих глобалних питања и само у партнерству и мултисекторском сарадњом заједница може да се адекватно припреми за такве ситуације – поручено је са данашње конференције “Заједница отпорна на природне катастрофе” коју је у предузећу “Воде Војводине” организовао Архус центар Нови Сад.
-Данас се у Паризу одржава највећа светска конференција посвећена климатским променама, а сутра ће у Београду, на састанку Министарског савета ОЕБС-а једна од кључних тема бити управљање водама, што говори о важности овог питања – поручила је саветница за програме животне средине у Мисији ОЕБС у Србији, Оливера Зуровац Кузман.
Мисија ОЕБС у Србији партнер је Архус центра Нови Сад, који је данашњи скуп организовао у оквиру пројекта “Јачање свести јавности о смањењу ризика од непогода” у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине.
-Суштински је битно да предузмемо све што је могуће да оспособимо локалне самоуправе да на адекватан начин обављају мнониторинг и предвиде шта се може догодити. Локалне заједнице у овом смислу могу ојачати уз помоћ покрајинских и републичких органа, али и међународних организација и невладиног сектора у нашој земљи – казао је покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Слободан Пузовић оценивши да је конференција Архус центра Нови Сад у којој учествују сви релевантни партнери добар пример комплексног и озбиљног приступа том проблему.
Указавши на то да нас чекају велики изазови када је о климатским променама реч, он је нагласио да је у Србији важно да обезбедимо рекама простор, да их не каналишемо, да омгућимо одговарајуће плавне зоне и због квалитета вода и одбране од високих водених таласа.
-Најважније у овом тренутку за нас је да предупредимо дивљу градњу у тим зонама како бисмо омогућили да вода протекне и не угоржава околне пољопривредне површоне и насеља. На свему је потребно пуно радити али најбитнија је улога инспекцијских органа. Закони треба да се спроводе у пракси, а они који их не поштују морају бити на време санкционисани – нагласио је Пузовић.
Осврнувши се на светску конференцију у Паризу он је оценио да свакако треба да будемо део тог процеса и да предузмемо све мере како бисмо негативан утицај климатских промена свели на минимум, а они ће се пре свега рефлектовати кроз велике поплве и велике суше. Због тога би, казао је, у фокусу требало да нам буде оспособљеност локалних заједница да прате оно што се дешава у животној средини и у окружењу, да на време реагују да би се заштитила природна богатства и људски животи.
Помоћник директора за техничке послове ЈВП “Воде Војводине” Александар Николић указао је на добру сарадњу овог предузећа са локалном заједницом.
-То се нарочито показало прошле године на подручју Сремске Митровице. У сарадњи с локалном самоуправом спровели смо успешну одбрану. Проблеми са поплавама које смо имали углавном су дошли с територије других земаља, али многе земље у окружењу имала су знатно већа средства и веће тешкоће, што доказује нашу спремност да у сарадњи са локалном заједницом одговоримо на те изазове – казао је Николић подсећајући на то да смо у протеклих петнаест година на подручју Војводине готово сваке године имали велике непогоде, било да је реч о унутрашњим водама, поплавама, суши…
Јелена Кукољ из Министарства пољопривреде и заштите животне средине указала је на потребу умрежавања организација које се баве овим питањима и надлежних институција на локалном, покрајинском и републичком нивоу. То је, оценила је, од кључног значаја у случају природних катастрофа.
На конференцији Архус центра учествовали су шефови локалних штабова за ванредне ситуације из 22 општине/града у Србији, представници приватног сектора, а експерти из области ванредних ситуација и медија осврнули су се на питање комуникације у кризним моментима и капацитетима и рањивости грађана у таквим околностима. Представљен је “Водич за јачање отпорности на ризике од непогода”, чија је сврха планирање добре сарадње, превенција и учење на овом пољу.