«

»

У ОРГАНИЗАЦИЈИ АРХУС ЦЕНТРА НОВИ САД И МРЕЖЕ ЗА СМАЊЕЊЕ РИЗИКА ОД НЕПОГОДА У НОВОМ САД ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА НОВИНАРЕ И ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈА

SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD

У четртак 26. маја, у хотелу Александар, одржан је семинар за новинаре и представнике медија под називом „Комуникацијом до заједнице спремне и отпорне на природне катастрофе“ уз подршку Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији под окриљем ЕНВСЕЦ иницијативе.
Циљ семинара је био да представи учесницима кључне приступе у смањењу ризика од непогода, концепте и неопходне мере које би допринеле спремности и отпорности локалне заједнице на природне катастрофе, као и значај и улогу медија у јачању свести јавности, заговарању позитивних трендова и извештавању пре, током и након кризне ситуације. Такође, семинар се осврнуо и на тематику медијског извештавања током мајских поплава 2014.године, одговорног новинарства и поштовања новинарског кодекса у кризним ситуацијама.
Уводни део семинара, као и радионичарски део водила је Др Виолета Орловић-Ловрен, док је тему Извештавање медија током мајских поплава 2014.године и улогу медија у извештавању пре, током и након природних непогода обрадио Милан Срдић, новинар РТС. Одговорно новинарство и поштовање кодекса у кризним ситуацијама представила је Слађана Глушчевић, председница УГ Агросмарт (чланица Мреже за СРН)
Током једнодневног семинара учесници су имали прилику да у интерактивној комуникацији изнесу своје утиске, као и сугестије. Као резултат овакве методологије произишао је заједнички закључак учесника: – неопходност едукације из области комуникације са јавношћу свих релевентних актера пре и током природних непогода/кризних ситуација.