«

»

U ORGANIZACIJI ARHUS CENTRA NOVI SAD I MREŽE ZA SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD ODRŽAN SEMINAR ZA NOVINARE I PREDSTAVNIKE MEDIJA

SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD SMANJENJE RIZIKA OD NEPOGODA U NOVOM SAD

U četrtak 26. maja, u hotelu Aleksandar, održan je seminar za novinare i predstavnike medija pod nazivom „Komunikacijom do zajednice spremne i otporne na prirodne katastrofe“ uz podršku Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji pod okriljem ENVSEC inicijative.
Cilj seminara je bio da predstavi učesnicima ključne pristupe u smanjenju rizika od nepogoda, koncepte i neophodne mere koje bi doprinele spremnosti i otpornosti lokalne zajednice na prirodne katastrofe, kao i značaj i ulogu medija u jačanju svesti javnosti, zagovaranju pozitivnih trendova i izveštavanju pre, tokom i nakon krizne situacije. Takođe, seminar se osvrnuo i na tematiku medijskog izveštavanja tokom majskih poplava 2014.godine, odgovornog novinarstva i poštovanja novinarskog kodeksa u kriznim situacijama.
Uvodni deo seminara, kao i radioničarski deo vodila je Dr Violeta Orlović-Lovren, dok je temu Izveštavanje medija tokom majskih poplava 2014.godine i ulogu medija u izveštavanju pre, tokom i nakon prirodnih nepogoda obradio Milan Srdić, novinar RTS. Odgovorno novinarstvo i poštovanje kodeksa u kriznim situacijama predstavila je Slađana Gluščević, predsednica UG Agrosmart (članica Mreže za SRN)
Tokom jednodnevnog seminara učesnici su imali priliku da u interaktivnoj komunikaciji iznesu svoje utiske, kao i sugestije. Kao rezultat ovakve metodologije proizišao je zajednički zaključak učesnika: – neophodnost edukacije iz oblasti komunikacije sa javnošću svih releventnih aktera pre i tokom prirodnih nepogoda/kriznih situacija.