Arhus centar Novi Sad, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, implementira projekat “Podrška tranziciji ka održivom/cirkularnom poslovnom modelu – prednosti i mogućnosti za preduzetnice”. Projektom je predviđena aktivnost organizovanja on-line seminara usmerenog na jačanje kapaciteta MSP kojima upravljaju žene, kako bi iskoristile mogućnosti post COVID – 19 ekonomskog oporavka uključivanjem u održive/cirkularne modele poslovanja. Učesnici on–line seminara su preduzetnice, ženska poslovna udruženja, žene iz ruralnih sredina i žene koje se bave poljoprivredom, a predavači su konsultanti koji će prezentovati mogućnosti bavljenja cirkularnom ekonomijom i poljoprivredom.

U 2020. godini svet se suočio sa zdravstvenom krizom koja je ostavila nemerljive zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice. Pandemija izazvana virusom COVID-19 ozbiljno je promenila svet, ugrozila nacionalne ekonomije i izvršila udar na bezbednost stanovništva. S obzirom na globalnu situaciju izazvanu pandemijom ali i klimatskom i ekološkom krizom u kojoj se svet nalazi, države bi trebalo da definišu i međusobno usaglase kriterijume vezane za uslove poslovanja u novonastalim okolnostima.

Globalna pandemija je ukazala na ranjivost i postavila veliki izazov za srpsku privredu.

Koncept Cirkularne ekonomije i CE poslovni modeli, o kojima se u Srbiji sve više govori, mogli bi da stvore uslove za brži oporavak nacionalne ekonomije. Ovakva tranzicija u industriji moguća je uz jasno definisanu javnu politiku zelenog oporavka i finansijsku podršku.

Uticaj ženskog zelenog biznisa podiže lestvicu na polju održivog poslovanja u Srbiji i on može da izraste u ozbiljan faktor domaće privrede, pogotovo u svetlu Evropskog zelenog dogovora i otvaranja puta ka sredstvima iz tog paketa.

On line seminar biće održan 10.11. 2021. godine sa početkom u 11.00 časova na on-line platformi ZOOM.