ARHUS CENTAR PREDSTAVIO PREDNOSTI CIRKULARNOG POSLOVNOG MODELA I MOGUĆNOSTI ZA PREDUZETNICE

U sredu, 10. novembra 2021. godine, Arhus centar Novi Sad održao je seminar za preduzetnice u sklopu projekta “Podrška tranziciji ka održivom/cirkularnom poslovnom modelu – prednosti I mogućnsoti za preduzetnice’’ uz podršku Misije OEBS u Srbiji i kompanije Lafarž

Arhus centar Novi Sad nastavio je aktivnosti na jačanju kapaciteta preduzetnica i poljoprivrednica u cilju podsticanja razvoja ženskog preduzetništva u Srbiji. Prelazak sa linearnog na cirkularni princip poslovanja važan je za očuvanje prirodnih resursa i otvaranje novih radnih mesta. Sa današnjeg seminara je poručeno da žene preduzetnice čine veliki korak  u promeni načina razmišljanja privrednika i celokupne kulturne orijentacije društva u Srbiji, svesne značaja smanjenja generisanja količina otpada. Seminaru su prisutvovale predstavnice ženskih poslivnih udruženja, žene iz ruralnih sredina, žene koje se bave poljoprivredom.

Onlajn seminar jedna je od aktivnosti koju Arhus centar Novi Sad realizuje u okviru projekta koji se odnosi na razvoj ženskog preduzetništva i kružnu ekonomiju, uz podršku Misije OEBS u Srbiji i kompanije Lafarž Srbija.

Učesnice seminara, poljoprivrednice i preduzetnice iz cele Srbije, imale su priliku da čuju korisne informacije o mogućnostima finansiranja njihovih poslovnih poduhvata, te da dobiju nova saznanja o cirkularnoj ekonomiji i njenom značaju.

U uvodnom obraćanju Branislav Vukotić  iz Arhus centra predstavio je projekat “Podrška tranziciji ka održivom/cirkularnom poslovnom modelu – prednosti I mogućnsoti za preduzetnice’’. Olivera Zurovac-Kuzman, koja upravlja Odsekom za zaštitu životne sredine u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, istakla je da je veliki izazov za preduzetnice usvajanje i primena još uvek nedovoljno poznatog koncepta cirkularne ekonomije. Naglasila je da je ovaj model primenjiv u preduzetničkim poduhvatima i da je jako važno primenjivati ga kako bismo poboljšali kvalitet života i sačuvali životnu sredinu. Suzana Mitrović, rukovodilac Grupe za preduzetništvo u Gradskoj upravi za privredu Grada Novog Sada uvodno je istakla da Grad Novi Sad ima konkursne linije za razvoj ženskog preduzetništva, za samozapošljavanje i podršku u nabavci opreme, digitalizacije poslovanja preduzetnica.

Današnjem događaju prethodilo je istraživanje sprovedeno među učesnicama, kako bi se došlo do odgovora da li cirkularna ekonomija daje mogućnsoti za oporavak privrede i otvara mogućnosti preduzetnicama za realizovanje inovatnivnih biznis ideja.

Darija Šajin iz Arhus centra Novi Sad, rekla je  da cirkularna ekonomija Srbiji donosi  razvoj „zdrave“ i održive privrede i rast BDP-a, inovativnost, razvoj novih tehnologija i preduzimaštva, nove poslove i kvalitetan rad – ne samo radna mesta, dobit/profit, kvalitetnu životnu sredinu i kvalitetan život građana. Ona je predstavila rezultate istraživanja koji su prethodili seminaru, a pokazali su da jedna trećina preduzetnica, učesnica u istraživanju,  ne zna šta je cirkularna ekonomija, jedna trećina je čula za cirkularnu ekonomiju ali nemaju dovoljno znanja o ovoj oblasti, dok je jedna trećina potvrdila da ima znanje o istome.  Sa druge strane ispitanice su rekle znaju da CE daje više mogućnosti  za Srbiju i vide benefite ne za svoje lično poslovanje, već za opštu dobrobit društva i zaštitu životne sredine.

Istraživanje pokazuje da je 27% preduzetnica uspelo za vreme zdravstvene i ekonomske krize pandemije COVID 19 da poveća poslovne prihode  i da prenesu svoje poslovanje na internet, te uz pomoć novih digitalnih tehnologija izađu na globalno tržište, što im je omogućilo pozitivno poslovanje.

Saradnica Arhus centra Slađana Gluščević predstavila je pravni okvir za osnivanje poljoprivrednih gazdinstava, a potom i nacionalne izvore finansiranja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. U fokusu njenog izlaganja bila i mogućnost učestvovanja na IPARD javnim pozivima i korišćenja fonda vrednog 175 miliona evra.

Direktor industrijske ekologije u Lafarž Srbija, Roland Fekete govorio je o primeni zelenih tehnologija u proizvodnji. On je predstavio napredak Lafarža u proteklih 10 godina u uvođenju novih zelenih tehnologija i rešenja koje oni kao cementna industrija nude.  ‘’Tema cirkularne ekomije je izuzetno kompleksna, važno je da se spusti na lokalni nivo i podržavam preduzetnice koje su preuzele posao u svoje ruke i krenule da inoviranju biznise.’’ – rekao je direktor Fekete i pozvao na saradnju kako bi se zajedno organizaovale potrebne edukacije, treninzi za jačanje znanja i kapaciteta, te povećala informisanost o pitanjima zaštite životne sredine.

Gordana Kopilović preduzetnica, vlasnica firme APA Dekor Apatin koja posluje po kružnom principu predstavila je način kako može da se reciklira građevinskih otpad i kako obradom crep, cigla, betonske pločice i  doradom, popravkom dobijaju novu vrednost i plasiraju se na tržištu, a ne završavaju na lokalnim deponijama otpada.

Poljoprivrednica iz Čonoplje, Melinda Batalo Balaž, dobitnica prestižne nagrade ‘’Business Women Awards’’, vlasnica malog pogona za preradu mleka i proizvodnje sira prezentovala je izazove, zahteve za ulaganjima u mašine i opremu  sa kojima se susrela kod brendiranja i plasiranja proizvoda na tržište.

Učesnice seminara Arhus centra Novi Sad izrazile su zadovoljstvo i iznele niz pozitivnih ocena o svim izlaganjima zahvaljujući kojima su dobile niz korisnih informacija o izvorima finansiranja i trendovima savremenog preduzetništva.