VOLONTERSKA AKCIJA ‘’PRIJATELJI OBEDSKE BARE 2022’’

Da biste bili sigurni da će volonterska akcija uspeti i dati rezultate potrebno je imati iskrene partnere i volontere koji vredno i posvećeno rade, ulažu napor doprinoseći zaštiti životne sredine, boljitku. Arhus centar Novi Sad koordinirao je veliku volontersku akciju ‘’Prijatelji Obedske bare 2022’’ u partnerstvu i uz podršku Erste banka Srbija i Javnog preduzeća Vojvodinašume iz Novog Sada.

Zaposleni Erste banke imaju formiran Klub Erste volontera koji organizovano ulažu sebe, svoje slobodno vreme i znanje kako bi pomagali drugima. Preko 60 Erste volontera uz veliku pomoć četrdesetak Erste mališana i više od 30 predstavnika partnerskih organizacija, prošle subote 15.10. udružilo je snage i vredno radilo u jednom od najstarijih rezervata prirode u svetu ‘’Obedskoj bari’’, koji je još 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica – IBA područje.
Tom prilikom volonteri su uređivali i zaštitnom farbom premazivali novu osmatračnicu za ptice ukupne površine 50m2 koju je donirala Banka, očistili od granja i smeća oko pola kilometra teže pristupačne plovne staze za ptice i postavili dve nove info table.
„Zahvalna sam i ponosna na sve koleginice i kolege, a posebno na naše male Erste volontere. Nakon pauze zbog pandemije, udružili smo ponovo snage za opšte dobro i dali doprinos očuvanju naše prirode. Za nas je ovo zapravo povratak na Obedsku baru nakon više od 10 godina i opet smo uživali u ovom čarobnom i važnom rezervatu. Bilo je sjajno osetiti entuzijazam i dobru energiju naših volontera jer su upravo oni vetar u leđa za dalje slične akcije, koje sa nestrpljenjem očekujemo. Istakla bih da bez partnera uspeh ne bi bio zagarantovan i zato se zahvaljujem Arhus centru iz Novog Sada sa kojim sarađujemo dugi niz godina, kao i našim domaćinima JP Vojvodinašume“, rekla je Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje u Erste Banci.

U još jednoj zajedničkoj akciji na delu se pokazala želja učesnika da se povežu budu društveno korisni i šire misiju volontiranja u lokalnim zajednicama. ’’Na ovaj način partnerstvo civilnog, privatnog i javnog sektora na Obedskoj bari dalo je sjajne rezultate. Korporacija Erste banka Srbija ima razvijen  filantropski i volonterski program. Odlučno su pre više od deset godina uključili volonterizam zaposlenih u društveno odgovorno poslovanje Banke. Svesni su da je važan sveobuhvatni podsticaj kako bi se očuvala i negovala životna sredina. Mi iz civilnog sektora, nadamo  se da će i ostale korporacije slediti primer Erste banke. Domaćin volonterske akcije bilo je Javno preoduzeće Vojvodinašume. Otvorili su nam vrata, pokazali profesionalizam u radu, podržali, pažljivo sarađivali sa nama na realizaciji projekta uređenja Obedske bare i plana aktivnosti, posebno zaposleni iz Šumskog gazdinstva Sremska Mitrovica. Volontirajući ulažete malo, a dobijate mnogo jer boreći se za očivanje prirode i lepšu okolinu podižete kvalitet sopstvenog života, života svoje dece i najbližih, menjajući svet na bolje.’’ – rekla je Darija Šajin koordinatorka akcije iz Arhus centra Novi Sad.

Snaga tima Arhus centar Novi Sad ogledala se u tome što su ovaj put u volontersku akciju, uključili koordinatore novoformiranog Volonterskog servisa Mreže ’’Zelena stolica’’ iz više gradova Srbije i  Caritas ‘’Sv. Anastazija’’ iz Sremske Mitrovice koji je u akciju uključio medicinske sestre volonterke.