ARHUS CENTAR NOVI SAD ODRŽAO OKRUGLI STO O KLIMATSKIM PROMENAMA I URUČIO ZAHVALNICE PARTNERIMA I AKTERIMA VOLONTERSKIH AKTIVNOSTI

U ponedeljak, 04. decembra 2023. godine, Arhus centar Novi Sad održao je okrugli sto na temu Klimatske promene – uloga zelene ekonomije i kontinuirano smanjenje uticaja privrede na klimu u sklopu projekta ‘’Lokalni akteri učestvuju u razgovorima kako bi razvili klimatski otporna rešenja koja se odnose na održivu cirkularnu ekonomiju, privredu i poljoprivredu’’uz podršku Misije OEBS u Srbiji i kompanije Lafarž.

Arhus centar Novi Sad nastavio je aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih aktera u cilju podsticanja razvoja cirkularnih/održivih modela u Srbiji. Prelazak sa linearnog na cirkularni princip poslovanja važan je za pozitivan uticaj na klimu, očuvanje prirodnih resursa i otvaranje zelenih radnih mesta. Sa današnjeg okruglog stola je poručeno da prirodne resurse ne možemo koristiti u neograničenim količinama te da je potrebno okupiti snage svih aktera kako bi se suočili sa klimatskim izazovom kroz usklađenu i zajedničku akciju.

Okrugli sto je okupio predstavnike akademske zajednice, biznis sektora, ljude koji se bave zaštitom životne sredine na državnom i lokalnom nivou, zainteresovanu javnost, organizacije civilnog društva kao i novinare koji izveštavaju o żivotnoj sredini i klimatskim promenama.

Događaj je jedna je od aktivnosti koju Arhus centar Novi Sad realizuje u okviru šireg projekta koji se odnosi na cirkularnu ekonomiju i klimatske promene, rešenja za smanjenje uticaja industrije na klimu, dekarbonizaciju, primere dobre prakse, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji i kompanije Lafarž Srbija.

U uvodnom obraćanju Rosa Stiković iz Arhus centra predstavila je projekat ‘’Lokalni akteri učestvuju u razgovorima kako bi razvili klimatski otporna rešenja koja se odnose na održivu cirkularnu ekonomiju’’. Olivera Zurovac-Kuzman, savetnica za životnu sredinu u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, istakla je da je veliki izazov suočavanje sa klimatskim promenama. Čestitala je Arhus centru Novi Sad na radu i rezultatima, te istakla da su saradnja i dijalog lokalnih partnera veoma važni u prevenciji klimatskih promena i smanjenju pritiska na prirodu.

Dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, prof. dr Milan Počuča naglasio je da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe kao visokoškolska ustanova obrazuje mlade ljude, studente o ekološkom pravu, te da je oblast cirkularne ekonomije zastupljena kako u naučnim radovima, tako u okviru stručnih predvanja na Fakultetu. ‘’Zaštita životne sredine je prioritet fakulteta, poručio bih da prirodu treba da čuvamo i o njoj se brinemo”, rekao je prof. dr Milan Počuča.

U uvodnom obraćanju ispred Fakutlteta obratila se prof. dr Marijana Mladenov, prodekan za međunarodnu saradnju. Ona je istakla da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe od 2011. godine analizira, istražuje uticaj Arhuske konvencije na domaće zakonodavstvo, te da Fakultet sa ponosom ističe da ima realizovane projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Darija Šajin iz Arhus centra Novi Sad, rekla je da cirkularna ekonomija Srbiji donosi  razvoj zdrave i održive privrede i rast BDP-a, inovativnost, razvoj novih tehnologija i preduzimaštva, nove poslove i kvalitetan rad – ne samo radna mesta, dobit/profit, već kvalitetnu životnu sredinu i kvalitetan život građana. Ona je istakla da cirkularna ekonomija izuzetno kompleksna tema, ali predstavlja mogućnost za ubrzani razvoj Republike Srbije, veću konkurentnost privrede i angažovanje svih aktera, promenu svesti, dosadašnjih obrazaca ponašanja.

Predstavnica Erste banka Srbiji Katarina Majić, senior SDG specijalista, govorila je o iskustvima Banke u energetski efikasnim projektima i rešenjima.

Navela je da je Erste banka prva banka na tržištu u Srbiji koja je isplatila kredit stambenoj zajednici za energetsku efikasnost, te da se od banaka očekuje da podrže privredne subjekte u realizaciji inovativnih i energetski efikasnih projekata. Elma Bjelica, klaster kordinator životne sredine za Srbiju iz APTIV kompanije, rekla je da je poslovna strategija ove kompanije direktno usklađena sa ciljevima održivosti. ‘’Kompanija u proizvodnji daje rešenja najvišeg kvaliteta, dizajnirana, razvijena i proizvedena odgvorono, koja omogućavaju bezbedniji, zeleniji i povezaniji svet. Na ovaj način APTIV vodi računa o ljudima i zajednicama u kojima posluje i minimizira svoj karbonski otisak’’, istakla je ona.

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalošević govorio je o ubrzanom razovoju IT-a i kako informaciona tehnologija obrazuje zelena radna mesta. Prisutnima je pojasnio termin “zelena transformacija” koji označava proces prelaska ka održivom i ekološki prihvatljivom društvu i privredi. U kontekstu poslovanja i industrije, zelena transformacija uključuje usvajanje praksi i tehnologija koje minimiziraju ekološki otisak organizacija i doprinose očuvanju životne sredine.

U okviru današnjeg događaja Arhus centar Novi Sad svečano je uručio zahvalnice iskrenim partnerima za uspešnu saradnju na realizaciji ekoloških i društveno odgovornih projekata. Zahvalnice su uručene: OEBS Misiji u Srbiji, Oliveri Zurovac Kuzman, Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, Slađani Gluščević, novinarki, Erste banci Srbija, Lafaržu Srbija, APTIV-u Novi Sad, JP Vojvodinašume i JP Nacionalni park Fruška gora.

Učesnici okruglog stola izrazili su zadovoljstvo i izneli pozitivne ocene o svim izlaganjima, zahvaljujući kojima su dobili niz korisnih informacija o konkretnim realizovanim projektima smanjenja negativnih uticaja na klimu.
Share on linkedin
Share on twitter