CIRKULARNA EKONOMIJA PREDSTAVLJA MOGUĆNOST ZA UBRZANI RAZVOJ REPUBLIKE SRBIJE I OTVARANJE NOVIH RADNIH MESTA

Share on linkedin
Share on twitter

Cirkularna ekonomija, kao novi ekonomski model, može biti pravac za dugoročni privredni prosperitet Vojvodine i cele zemlje, uz poštovanje standarda iz oblasti zaštite životne sredine, poruka je javne debate “Principi održive ekonomije u poljoprivredi i građevinarstvu” održane na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu u organizaciji Arhus centra Novi Sad.

Na ovom skupu predstavljena je studija izrađena u okviru projekta ‘’Napredak ka cirkularnoj/održivoj ekonomiji u Vojvodini – Pokretači i ometači eko-inicijativa“ koji finansiraju i podržavaju OEBS Misija u Srbiji, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i ERSTE Banka.

Ocenjeno je da primeri dobre prakse navedeni u Studiji govore u prilog tome da je u Vojvodini krenuo proces prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju, kojeg treba podržati na svim nivoima i svim dostupnim mehanizmima. Uz kratak osvrt na institucionalni i pravni okvir zaštite životne sredine u EU, Srbiji i Vojvodini, navedeno je nekoliko primera vojvođanskih proizvođača koji poslovanje zasnivaju na principima cirkularne ekonomije. Ukazano je i na činjenicu da su i nadležne institucije načinile prve korake u uvođenju cirkularnog principa u upravljanje otpadom uz razumevanje da je otpad resurs koji se tehnološkom obradom i odgovarajućim administriranjem može pretvoriti u izvor prihoda i novih radnih mesta.

Neposredan cilj projekta je da uz pomoć Studije ‘’Napredak ka cirkularnoj/održivoj ekonomiji u Vojvodini – Pokretači i ometači ekoinicijativa – Pregledna studija’’ podstaknemo interesovanje građana i stručne javnosti za koncept cirkularnog pristupa proizvodnji, raspodeli i potrošnji, posebno se baveći dobrim praksama u poljoprivredi Vojvodine, s jedne, i primerima dobre prakse u građevinarstvu i upravljanju otpadom, s druge strane. Ovaj projekat Arhus centra Novi Sad uradio je tim stručnjaka i saradnika, koji su obavili desk-top istraživanje i upotpunili ga empirijskim istraživanjem u Vojvodini. Rezultat istraživanja je pregledna studija koja treba da doprinese naporima svih onih koji razumeju i vide prednosti cirkularne ekonomije i mogućnosti koje taj pristup pruža ekonomskom i društvenom razvoju Srbije.

Rezultate studije predstavili su članovi radne grupe koja je vodila istraživanje Darija Šajin, koordinator projekta, glavna konsultantkinja na izradi studije Tanja Petovar, rukovodilac tima za poljoprivredu dr Biljana Viduka, rukovodilac tima za građevinarstvo prof. dr Jelena Atanacković Jeličić, član tima za građevinarstvo doc. dr Igor Maras, Radoslava Sturap i Branislav Vukotić ispred Arhus centra Novi Sad.

Finale ovog projekta Arhus centra Novi Sad je pokretna izložba – gde su na panelima izloženi rezultati istraživanja sa zaključcima i preporukama. Plan je da izložba u javnom prostoru obiđe gradove i sela širom Vojvodine i Srbije.

Studiju ‘’Napredak ka cirkularnoj/održivoj ekonomiji u Vojvodini – Pokretači i ometači ekoinicijativa – Pregledna studija’’ možete pročitati na sledećem linku

Ukolikoo želite da Vam predstavimo nalaze Studije i prezentujemo pokretnu izložbu, pišite nam na aarhus.novisad@gmail.com

Zapratite nas na twiteru @ArhusNS