Arhus centar Novi Sad

Južnobački upravni okrug u saradnji sa 12 lokalnih samouprava ovog područja (Grad Novi Sad, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bečej, Beočin, Vrbas, Žabalj, Titel, Temerin, Sremski Karlovci i Srbobran), a uz podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fonda za zaštitu životne sredine, Misije OEBS u Srbiji i nevladinog sektora otvara regionalnu kancelariju za primenu Arhuske konvencije „Arhus centar Novi Sad“.

Strateški cilj partnera u projektu je uspostavljanje saradnje između građana i lokalnih samouprava koje su glavni nosioci obaveza iz Arhuske konvencije, a koje obaveze se odnose na pravo građana na informaciju o životnoj sredini, učešće javnosti u donošenju odluka vezanih za zaštitu životne sredine i prava na pravnu zaštitu.

 

Na ovaj način, međuopštinskom saradnjom Južnobački upravni okrug želi pomoći svim učesnicima u projektu da ojačaju sopstvene kapacitete u cilju implementacije ekološke regulative kao i da obezbede demokratske procese u oblasti životne sredine.

 

Ovo je treći Arhus centar otvoren u Republici Srbiji, pored Subotice i Kragujevca.

Arhus centar se otvara zbog građana, u Novom Sadu, u ulici Bulevar Mihajla Pupina 10 III sprat. Kancelarija će biti mesto gde će građani moći da se kvalitetno i pravovremeno informišu o pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine, a samim tim, i da se uključe u proces donošenja odluka.

 

Prilikom otvaranja regionalne kancelarije biće potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Južnobačkog okruga i Grada Novog Sada. Ključnu ulogu u radu Arhus centra imaće nevladine organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine ali i lokalne samouprave Južnobačkog okruga koje su pokazale spremnost da implementiraju Arhusku konvenciju koju je Srbija ratifikovala 12. maja 2009. godine.
Kabinet načelnice Južnobačkog upravnog okruga Darije Šajin