ESG ambasadori: Darija Šajin, Arhus centar Novi Sad

Share on linkedin
Share on twitter
https://odrzime.rs/esg-ambasadori/esg-ambasadori-darija-sajin-arhus-centar-novi-sad/

Zelena ekonomija i prilagođavanje na klimatske promene nije egzotična agenda, već treba da bude realan, jasan i ostvariv plan za delovanje. Svet već doživljava promene u prosečnoj temperaturi,  godišnjih doba, sve češću pojavu ekstremnih vremenskih događaja. Što su klimatske promene brže, ako se napori prilagođavanja budu odlagali, to će biti teže i skuplje reagovanje na klimatske promene. Potrebne su snažne akcije i veće ambicije da bi se rizicima na ekonomičan način upravljalo, kako sada tako i u budućnosti, navodi za Odrzime.rs ESG Web Platform Darija Šajin iz Arhus centar Novi Sad.

“Bez medija ne bismo uspeli da ojačamo ‘’zelenu svest’’ šire javnosti i  partnerstva u cilju realizacije klimatskih akcija”.

Transparentnost rada velikih kompanija, izveštavanje o njihovom doprinosu zaštite životne sredine, smanjenju zagađenja, o socijalnim pitanjima, ljudskim pravima i sličnim pitanjima,  ključni  su za održivi razvoj.  Istraživanja pokazuju da potrošači sve više biraju proizvode i usluge kompanija koje vode računa o društvenoj odgovornosti i zaštiti životne sredine.  ESG principi su postali deo javnih politika i zakona, te usklađivanje poslovnih strategija sa ESG-om postaje obavezujuće za veliki broj kompanija, naročito za one koje posluju na tržištu EU. Krajnji cilj je održivo poslovanje. Ovaj koncept je, zapravo, nametnut svima, od građana do države. Izveden je iz ideje da ako velike kompanije učestvuju u stvaranju problema, logično je da imaju ključnu ulogu u pronalaženju rešenja.

Na koje ESG aktivnosti je vas Arhus centar posebno ponosan?

Zagovaramo zelenu/održivu ekonomiju čiji rezultat dovodi do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, a istovremeno smanjuje rizike po životnu sredinu. Deo smo Mreže Arhus centara Srbije koja razvija rešenja za zelenu i mirnu budućnost.  Agenda održivog razvoja 2030  je fokusu našeg rada. Potrebna su nam jača partnerstva, više zelenih investicija i zajednička odgovornost u borbi protiv klimatskih promena.

Ponosni smo na saradnju sa društveno odgovornim kompanijama koje jačaju i grade volotnerske timove, spremne za ekološke akcije. U prethodnih osam godina razvili smo volonterski program i sproveli  volonerske akcije zahvaljujući iskrenoj podršci Erste banka Srbija, Lafarge Srbija, Aptiv doo Novi Sad. Ohrabrujemo kompanije da postanu deo nastupajućeg volontreskog sveta i da ojačaju društveno odgovorno poslovanje kroz volontriranje, da se uključe u akcije pošumljavanja, uređenja i čišćenja određenog prirodnog dobra, parka prirode, specijalnog rezervata. Vreme je da cilj kompanija, pored sticanja profita, bude i očuvanje životne sredine, podizanje kvaliteta života građana i razvoj celokupne društvene zajednice. Volonterski rad zaposlenih u kompanijama pokazao se kao efikasan metod  za realizaciju CSR-a. Mi to radimo,  pripremamo i obučavamo zaposlene u kompanijama za volonterski rad u lokalnoj zajednici. Do sada smo sarađivali sa kompanijama i institucijama, privatnim i javnim sektorom, sa udruženjima građana. Mediji imaju veliku ulogu u našem radu. Bez medija ne bismo uspeli da ojačamo ‘’zelenu svest’’ šire javnosti i  partnerstva u cilju realizacije klimatskih akcija.

Posebno smo ponosni jer smo početkom ove godine uz podršku OEBS-a izradili priručnik o ulozi Arhus centara u promociji zelene ekonomske kulture u poslovnoj zajednici kroz održiva rešenja, zelene prakse i IT alate koji imaju za cilj ublažavanje uticaja klimatskih promena u Srbiji. Uskoro će priručnik biti prezentovan javnosti. Ovim pokrećemo novu zagovaračku kampanju o zelenoj ekonomiji,  dekarbonizaciji, prelasku na obnovljive izvore energije, ulaganja u solarne elektrane, vetro-parkove i druge čiste izvore energije. Kroz ovaj projekat skrenućemo pažnju donosiocima odluka da je važna inkluzivnost i rodna ravnopravnost. Moramo raditi na postavljanju osnova za rodno osetljivo planiranje u sektoru zaštite životne sredine. Žene su važni nosioci promena u ovoj oblasti, borbi protiv klimatskih promena i procesima održivog razvoja. Na događajima koje planiramo organizovati do kraja godine biće reči o ESG principima, Industriji 5.0 i zelenim inovacijama.
Šta možemo da uradimo u porodici, zgradi, ulici, kao građani da bi obezbedili bolju, zdraviju i održiviju budućnost?

Ako želimo da damo doprinos za očuvanje planete, postoji mnogo ekološki prihvatljivih stvari koje možemo preduzeti. Evo nekoliko primera:

  • Potražite zelene etikete

Prilikom kupovine potražite etikete koje prikazuju proizvode koji su napravljeni uz poštovanje životne sredine. Postoji niz pouzdanih šema zelenog označavanja koje pokrivaju hranu, odeću i električnu robu poput televizora, IT opreme.

  • Kod kuće – razdvajajte otpad i  štedite energiju

Uradite jednostavne stvari kod kuće da biste uštedeli energiju.  Većina kućnog otpada se može reciklirati. Ovo uključuje ambalažu od hrane, pića, staklo i plastiku. Primena štedljivih sijalica ne zahteva velika novčana izdvajanja, a doprinosi uštedi električne energije.  Ako imate novi mobilni telefon i želite da se rešite starog, nemojte ga baciti u kantu za otpatke, reciklirajte ga tako što ćete ga predati recikleru.

  • Zeleno volontiranje i podela informacija

Volonterske akcije predstavljaju važan instrument za jačanje lokalnog aktivizma i povezivanje građana u rešavanju ekoloških i drugih problema. Ekološke volonterske akcije osim što deluju pozitivno na uređenje i očivanje životne sredine, one jačaju otpornost lokalnih zajednica na klimatske promene, grade jake timove spremne na brzo delovanje u slučaju kriznih situacija. Pokrećite lokalne akcije koje će uključiti veliki broj učesnika iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Budite deo pokretačke inicijative, zagovarajte zelene teme.  U školi, na fakultetu, na radnom mestu – podelite važne ekološke informacije, znanjem i iskustvom podstaknite okruženje da se brine o životnoj sredini.

Izvor: https://odrzime.rs/tag/esg-ambasadori/ Tags: ESG ambasadori